Регионални центар Смедерево

Serbian English

Овогодишња манифестација Мај месец математике повезује математику и гејминг. Програмирање, стварање прича, истраживање математике, сарадња, уважавање различитих знања, обрачунавање са предрасудама о математици, најважније су лекције које учимо кроз осмишљавање и играње ових игара. Овогодишња, једанаеста по реду манифестација, под слоганом М3 – ВИШЕ ОД ИГРЕ, почиње 10. маја, у Силосима Београд/Гаиа покрет, а траје до 31. маја. Програм ће се одвијати на више локација у Београду, укључујући Галерију науке и технике САНУ, Силосе Београд, Математичку гимназију и Дорћол плац, али и широм Србије кроз сарадњу наставника основних и средњих школа, као и мрежу научних клубова.

Тема једанаестог Маја месеца математике су математика и гејминг. М3 поставља питање: да ли су игре ипак више од игре? На ово питање, одговори ће се тражити кроз различите формате: интерактивне изложбе, математичко-драмске радионице, експонате, ЕдуГејминг конкурс и предавања.

Програмирање, стварање прича, истраживање математике, сарадња, уважавање различитих знања, обрачунавање са предрасудама о математици, најважније су лекције које учимо кроз осмишљавање и играње ових игара.

Више на линку:
https://elementarium.cpn.rs/u-centru/maj-mesec-matematike-2022/

Пројекат „Средњoвековно скривено благо“

srdnjvkvnskrvnblg nslУ оквиру Годишњег плана Научног клуба Смедерево, у периоду од 28. до 30. септембра, 2020. године, одржан  је пројекат „Средњoвековно скривено благо“.

У Музеју Смедерева и Смедеревској тврђави, 28. и 29. септембра, одржане су радионице:
Тамо где историја станује, Нова средњовековна одела и Да ли смо пронашли благо Деспота Ђурђа?

Учесници свих радионица, били су ученици 3.разреда ОШ "Иво Андрић", Радинац, 6. разреда ОШ "Јован Јовановић Змај", Смедерево, и ученици Економско – трговинске школе, смера Туристички техничар. На радионицама, прилагођеним узрасту ученика, ученици су ишли у обилазак Музеја и упознавали се са историјом Смедерева,  и његовом туристичком понудом. Кроз занимљиву презентацију о владавини Деспота Ђурђа и легенде о скривеном благу, ученици су се у Смедеревској тврђави, сусретали са предметима из средњег века, што им је помогло у потрази за средњовековним  предметима и благом Деспота Ђурђа. Кроз све радионице, оживели су митове и легенде Смедеревске тврђаве, а кроз радионицу прављења костима, ученици су изразили своју маштовитост и креативност.

У Научном клубу Смедерево, 30. септембра,  одржане су три радионице, на којима су учествовали сви учесници на радионицама у претходна два дана. На радионицама Микроскопија, Рацемизација аминокиселина, Мерење радиоизотопа и Лихенометрија, ученици су микроскопом одређивали приближну старост предмета, затим одређивањем садржаја рацемизоване аминокиселине у неком узорку, испитивали старост предмета, а на примеру угљениковог изотопа 14 C, увидели су практичну примену нуклеарне хемије и хемијске кинетике. Кроз методу лихенометрије, процењивали су старост стена на основу величине лишајева.

Ученици су кроз пројекат имали прилику да схвате значај тимског рада, толеранције, да оживе митове и легенде смедеревског краја, и да се на најбољи начин упознају са науком, која је свуда око нас.

Остали Регионални центри у Србији