Регионални центар Смедерево

Serbian English

Пројекат „Нашарај шару“

nsrjsr nslУ оквиру Годишњег програма Научног клуба Смедерево, у петак, 09. октобра, 2020. године, одржан  је пројекат „Нашарај шару“. У Научном клубу, у просторијама Регионалног центара за професионални развој запослених у образовању, Смедерево, реализоване су планиране активности кроз радионичарски рад. Учесници свих радионица, били су ученици 4. разреда ОШ "Иво Лола Рибар", Скобаљ.

Кроз занимљиву презентацију која прати предавање о значају и развоју уметности, ученици су се  најпре упознали са  математичким приказом етно мотива на квадратној мрежи, симетријом  и системом уклапања боја.

У оквиру радионице, на којој су учествовали,  ученици су најпре осмислили своју шару коју су приказали кроз квадратну мрежу користећи своју машту. Током стварања шаре испоштовали су све оно што су научили о правилном коришћењу боја. Са задовољством су осмишљене мотиве преносили са мреже на платнену мајицу користећи боје за тканину. Током рада, ученици су били упућени једни на друге, били подршка, подстицај и испомоћ до самог завршетка.

На опште задовољство ученика, своје рукотворине, мајице са  ишараним шарама, имали су прилику да обуку и покажу, али и да их једни другима прикажу, као и свима који желе да се упознају са нашим етно шарама. На такав начин су све одрађено ставили у жижу јавности израдом часописа с намером да се наша традиција, конкретно лепота мотива, сачува од заборава.

https://www.flipsnack.com/dobrota/--xuio8397t9.html?fbclid=IwAR06GgH4lQn-ioRgWGCIV_yypgIDM9R15kFGwH-1CTwYFZa5r6Vxua1kIOw

Схватили су да се захваљујући науци све мења, прати и опстаје, научили да цене тимски рад, буду толерантни,  да осмисле и осликају сопствене мотиве и да се на тај начин друже са науком.

Остали Регионални центри у Србији