Регионални центар Смедерево

Serbian English

Овогодишња манифестација Мај месец математике повезује математику и гејминг. Програмирање, стварање прича, истраживање математике, сарадња, уважавање различитих знања, обрачунавање са предрасудама о математици, најважније су лекције које учимо кроз осмишљавање и играње ових игара. Овогодишња, једанаеста по реду манифестација, под слоганом М3 – ВИШЕ ОД ИГРЕ, почиње 10. маја, у Силосима Београд/Гаиа покрет, а траје до 31. маја. Програм ће се одвијати на више локација у Београду, укључујући Галерију науке и технике САНУ, Силосе Београд, Математичку гимназију и Дорћол плац, али и широм Србије кроз сарадњу наставника основних и средњих школа, као и мрежу научних клубова.

Тема једанаестог Маја месеца математике су математика и гејминг. М3 поставља питање: да ли су игре ипак више од игре? На ово питање, одговори ће се тражити кроз различите формате: интерактивне изложбе, математичко-драмске радионице, експонате, ЕдуГејминг конкурс и предавања.

Програмирање, стварање прича, истраживање математике, сарадња, уважавање различитих знања, обрачунавање са предрасудама о математици, најважније су лекције које учимо кроз осмишљавање и играње ових игара.

Више на линку:
https://elementarium.cpn.rs/u-centru/maj-mesec-matematike-2022/

Трећа радионица пројекта „Занимљива физика“ у Научном клубу Смедерево

znmljvfzktr nslТрећа радионица пројекта „Занимљива физика“ Научног Клуба Регионалног Центра Смедерево, одржана је 26.05.2021. године, уз поштовање препоручених епидемиолошких мера, са малом групом ученика, од 17 часова.

Тиме је настављен  одобрени пројекат Годишњег програма за 2020/2021. годину, под називом “Занимљива физика”, уз обележавање манифестације “Мај - месец математике”  и корелацију математике, географије и физике.

У оквиру увода у радионицу, обрађена је оријентација у природи помоћу звезде Северњаче, као и одређивање географске ширине на бази угла између хоризонта посматрача и правца Северњаче. На трећој радионици пројекта “Занимљива физика” приказане су вежбе: Микробит као дигитални компас и Микробит као уређај за испитивање проводности материјала. Током прве вежбе, ученици су се упознали са сензором магнетног поља на микробиту и начинима програмирања микробита као компаса. Микробит као компас упоређен је са „правим“ компасом као и компасима на паметним телефонима. Примећено је да сви уређаји показују исто! Сталним магнетима показано је ометање компаса.

У другом делу вежбе, ученици су од микробита направили лабораторију за испитивање проводности материјала. Током ове вежбе били су изненађени сазнањем да вода (дестилована) не проводи електричну струју, за разлику од воде из градске мреже. Затим су испитивали како додавање различитих супстанци утиче на проводљивост дестиловане воде. Од материјала и предмета ученици су тестирали и фолију од чоколаде, осигураче, жице, металне новчиће, гранчице, оловке зарезане на једном и на два краја, графитне улошке и слично. На крају вежбе преправљен је код микробита да се употреби у игрици Metal Wire Game.

Реализатор радионице је Синиша Ћулафић, наставник физике из ОШ “Миша Стојковић” у Гају. Вршњачки едукатори су били Немања Николић, ученик 8. разреда ОШ “Јован Јовановић Змај” из Ковина и Алекса Ђан ученик 5. разреда ОШ “Ђура Јакшић” из Ковина. Гости на радионици били су ученици 5 и 6. разреда ОШ “Ђура Филиповић” из Плочице предвођени директорком школе Розалијом Суњог и наставницом разредне наставе Боркицом Милованов. Ученици су са радионице отишли задовољни и обогаћени новим знањима. Овом радионицом завршен је пројекат “Занимљива Физика”.

Остали Регионални центри у Србији