Регионални центар Смедерево

Serbian English

Овогодишња манифестација Мај месец математике повезује математику и гејминг. Програмирање, стварање прича, истраживање математике, сарадња, уважавање различитих знања, обрачунавање са предрасудама о математици, најважније су лекције које учимо кроз осмишљавање и играње ових игара. Овогодишња, једанаеста по реду манифестација, под слоганом М3 – ВИШЕ ОД ИГРЕ, почиње 10. маја, у Силосима Београд/Гаиа покрет, а траје до 31. маја. Програм ће се одвијати на више локација у Београду, укључујући Галерију науке и технике САНУ, Силосе Београд, Математичку гимназију и Дорћол плац, али и широм Србије кроз сарадњу наставника основних и средњих школа, као и мрежу научних клубова.

Тема једанаестог Маја месеца математике су математика и гејминг. М3 поставља питање: да ли су игре ипак више од игре? На ово питање, одговори ће се тражити кроз различите формате: интерактивне изложбе, математичко-драмске радионице, експонате, ЕдуГејминг конкурс и предавања.

Програмирање, стварање прича, истраживање математике, сарадња, уважавање различитих знања, обрачунавање са предрасудама о математици, најважније су лекције које учимо кроз осмишљавање и играње ових игара.

Више на линку:
https://elementarium.cpn.rs/u-centru/maj-mesec-matematike-2022/

Друга радионица пројекта “Цртање математике” у Научном клубу Смедерево

drgrdncmjn nslПројекат “Цртање Математике” настављен је  03. јуна 2021. године, у Научном клубу Смедерево  радионицом са темом “Примењена математика”.

Први део радионице био је посвећен Декартовом координатном систему и истраживању креирања различитих мотива и симбола у њему, слања шифрованих порука  уз помоћ координата тачака и анимирању креираног лика уз помоћ софтвера и бесплатним онлајн алатима као што је ezgif.com.

У другом делу радионице учесници су, инспирисани Питом Мондријаном и Ив Сен Лораном, направили своје уметничке радове уз помоћ геометрије, правоугаоника, квадрата и линија. У готовим радовима налазили су делове квадратне функције, линеарне функције, размере  и симетрије. Скениране радове послаће Тањи Олеар Гојић и Ивани Павковић, које су  за манифестацију “Мај – месец математике” #m3 креирале пројекат и виртуелну радионицу: “Мондријанова формула уметности”. Њихови радови учествоваће у виртуелној изложби на крају овог пројекта.

Гости на овој радионици били су ученици шестог разреда ОШ “Бранко Радичевић” из Смедерева, наставник Синиша Ћулафић из Ковина и вршњачки едукатор, Алекса Ђан,  ученик 5. разреда ОШ “Ђура Јакшић” из Ковина. Аутор и реализатор радионице је Мирјана Кокерић, наставница математике у ОШ “Бранко Радичевић” Смедерево.

Остали Регионални центри у Србији