Регионални центар Смедерево

Serbian English

Трећа, завршна радионица пројекта “Цртање математике” у Научном клубу Смедерево

crtnjmtmtktr nslПројекат “Цртање Математике” завршен је 7. јуна 2021. године, у Научном клубу Смедерево радионицом са темом Математика у уметности и свакодневном животу.

Учесници радионице су имали прилике да се упознају са темама обрађеним у првом делу пројекта: цртање уз помоћ бројева, повезаним графовима, употребом Декартовог координатног система и истраживању креирања различитих мотива и симбола у њему, слање шифрованих порука  уз помоћ координата тачака и анимирање креираног лика уз помоћ софтвера и бесплатним онлајн алатима као што је ezgif.com.

У другом делу радионице учесници су, инспирисани Питом Мондријаном и Ив Сен Лораном, направили своје уметничке радове уз помоћ геометрије, правоугаоника, квадрата и линија.
Скениране радове послаће, као и након претходне радионице, Тањи Олеар Гојић и Ивани Павковић, које су  за манифестацију “Мај – месец математике” #m3 креирале пројекат и виртуелну радионицу: “Мондријанова формула уметности”. Њихови радови учествоваће у виртуелној изложби на крају овог пројекта. Осим ових креација, учесници су се бавили и применом математике у креирању модних одевних предмета и креирању шнита, по узору на Ив Сен Лорана.

На крају радионице учесници су резимирали своја знања о примени математике у уметности, примени Златног пресека у уметничким делима, појављивању Златног пресека и Фибоначијевих бројева у природи и примени математике у модним детаљима.

Гости на овој радионици били су ученици шестог и осмог разреда и наставница Математике, Душанка Станковић, из ОШ “Бранко Радичевић” из Смедерева. Аутор и реализатор радионице је Мирјана Кокерић, наставница математике у ОШ “Бранко Радичевић” Смедерево.

Остали Регионални центри у Србији