Регионални центар Смедерево

Serbian English

Овогодишња манифестација Мај месец математике повезује математику и гејминг. Програмирање, стварање прича, истраживање математике, сарадња, уважавање различитих знања, обрачунавање са предрасудама о математици, најважније су лекције које учимо кроз осмишљавање и играње ових игара. Овогодишња, једанаеста по реду манифестација, под слоганом М3 – ВИШЕ ОД ИГРЕ, почиње 10. маја, у Силосима Београд/Гаиа покрет, а траје до 31. маја. Програм ће се одвијати на више локација у Београду, укључујући Галерију науке и технике САНУ, Силосе Београд, Математичку гимназију и Дорћол плац, али и широм Србије кроз сарадњу наставника основних и средњих школа, као и мрежу научних клубова.

Тема једанаестог Маја месеца математике су математика и гејминг. М3 поставља питање: да ли су игре ипак више од игре? На ово питање, одговори ће се тражити кроз различите формате: интерактивне изложбе, математичко-драмске радионице, експонате, ЕдуГејминг конкурс и предавања.

Програмирање, стварање прича, истраживање математике, сарадња, уважавање различитих знања, обрачунавање са предрасудама о математици, најважније су лекције које учимо кроз осмишљавање и играње ових игара.

Више на линку:
https://elementarium.cpn.rs/u-centru/maj-mesec-matematike-2022/

Пројекат „НАУЧНА ЧАЈАНКА“, 15.10.2021. у оквиру Годишњег програма за 2021/2022 годину

ncncjnkn nslНаучни клуб Регионалног центра за стручно усавршавање запослених у образовању, Смедерево, организовао је другу радионицу пројекта „НАУЧНА ЧАЈАНКА“ у оквиру Годишњег програма за 2021/2022 годину.

Аутори пројекта су Марина Златановић, наставник економске групе предмета у Економско-трговинској школи у Смедереву, и Илија Цвијетић, научни сарадник  иновационог центра Хемијског факултета у Београду.

Друга радионица под називом „Чај као лек“, од четири планиране радионице у оквиру пројекта „НАУЧНА ЧАЈАНКА“  који се финансира по Јавном позиву Центра за промоцију науке, одржанa je у петак, 15.10.2021. године.

Радионицу су реализовали  ученици Медицинско- фармацеутске школе "Св. Петка" у Смедереву, у природи, где су  сакупили биљни материјал,  а затим су сва стечена знања на терену пренели и у учионицу.

У оквиру ове радионице ученици су проналазили лековито биље и креирали самостално чај комбинујући лековитост биља. Свеже биљке су фотографисали, и уз помоћ савремених технологија као што су Google Image претрага и Аndroid апликација PlantNet, покушана је идентификација пронађених биљака. За биљке којима су утврдили идентитет, претрагом литературе путем Google Scholar-а, проналазили су хемијски састав и идентификовали важна биолошки активна једињења. Листа биоактивних једињења и њихови бенефити по људско здравље биће представљени у оквиру завршне радионице.

Од прикупљених биљака ученици су правили е-хербаријум, који осим биљака садржи и сва њихова лековита својства. Један такав е-хербаријум можете погледати на блогу  https://naucnacajanka.blogspot.com/.

Остали Регионални центри у Србији