Регионални центар Смедерево

Serbian English

Овогодишња манифестација Мај месец математике повезује математику и гејминг. Програмирање, стварање прича, истраживање математике, сарадња, уважавање различитих знања, обрачунавање са предрасудама о математици, најважније су лекције које учимо кроз осмишљавање и играње ових игара. Овогодишња, једанаеста по реду манифестација, под слоганом М3 – ВИШЕ ОД ИГРЕ, почиње 10. маја, у Силосима Београд/Гаиа покрет, а траје до 31. маја. Програм ће се одвијати на више локација у Београду, укључујући Галерију науке и технике САНУ, Силосе Београд, Математичку гимназију и Дорћол плац, али и широм Србије кроз сарадњу наставника основних и средњих школа, као и мрежу научних клубова.

Тема једанаестог Маја месеца математике су математика и гејминг. М3 поставља питање: да ли су игре ипак више од игре? На ово питање, одговори ће се тражити кроз различите формате: интерактивне изложбе, математичко-драмске радионице, експонате, ЕдуГејминг конкурс и предавања.

Програмирање, стварање прича, истраживање математике, сарадња, уважавање различитих знања, обрачунавање са предрасудама о математици, најважније су лекције које учимо кроз осмишљавање и играње ових игара.

Више на линку:
https://elementarium.cpn.rs/u-centru/maj-mesec-matematike-2022/

У Земљином комшилуку

zmljnmkmslk nslУ оквиру ЦПН пројекта “У ЗЕМЉИНОМ KОМШИЛУKУ”  одржана је четврта радионица, у петак, 22.10.2021. године.

Научни клуб Регионалног центра за стручно усавршавање запослених у образовању, Смедерево, организовао је четврту радионицу пројекта “У ЗЕМЉИНОМ KОМШИЛУKУ”  , у оквиру Јавног позива за 2020 годину.

Аутори пројекта су Сања Стјепановић и Ђорђе Богдановић из ОШ „Јован Шербановић“ Рановац.

Четврта радионица,  у оквиру пројекта “У ЗЕМЉИНОМ KОМШИЛУKУ”,  који се финансира по Јавном позиву Центра за промоцију науке, одржана је у петак, 22.10.2021. од 19 до 20 часова.
На радионици је било присутно укупно 25 ученика, из ОШ “Димитрије Давидовић”, Смедерево,  Медицинско-фармацеутске школе “Света Петка”, Смедерево, Гимназије Смедерево, и ОШ “Иво Лола Рибар”, Скобаљ.

Пројекат "У Земљином комшилуку" као основну идеју има приближавање појмова из астрономије деци и младима кроз посматрање ноћног неба. Обзиром на лоше време и јаку кишу, радионица је одржана у учионици, где су реализатори кроз презентацију и разговор са ученицима,  успели да их упознају са појмовима сазвежђа, небеских тела и, Сунчевог система. Сазнали су како се крећу планете и сателити, како настаје помрачење Сунца и Месеца, и како је могуће оријентисати се у природи помоћу небеских тела, чиме су успели упркос непредвиђеним временским приликама, да испуне  планиране циљеве ове радионице.

Остали Регионални центри у Србији