Регионални центар Смедерево

Serbian English

ИЗВЕШТАЈ О ПРОЈЕКТУ ЧУВАЈ, РЕЦИКЛИРАЈ, УПОТРЕБИ У ОСНОВНОЈ ШКОЛИ „ДОСИТЕЈ ОБРАДОВИЋ“ ВРАНОВО

cvjrcklrj nslЖивотна средина је комплексан појам који обухвата природу и друштво, основне природне елементе, и то ваздух, воду, земљу, али и енергију, материјална добра, културну баштину као део окружења које је својим умом и радом створио човек. Њу истовремено сачињавају и разни објекти, насеља и инфраструктура које је изградио човек. Животна средина је јавна вредност, а као таква не искључује постојање права појединаца на адекватну животну средину. Неотуђиви део животне средине је човек који дели њену судбину, али и који својим деловањем утиче на животну средину, најчешће наносећи јој штету, загађујући је и уништавајући. Човек је од настанка нераскидиво повезан са природом која га окружује, због чега је његов витални интерес опстанак и очување животне средине, а то се најлакше постиже хармоничним и складним односом човека према природи. Кад нестане складног односа са природом, наступа загађење и уништавање животне средине.

Пројекат у коме су учествовали ученици и наставници ОШ Доситеј Обрадовић из Вранова одржан је у новембру месецу. У школи на часовима географије, домаћинства, ликовне културе и чуварима природе, наставници и ученици су правили нове предмете од рециклираног материјала и учествовали у географско-еколошком квизу.

Пројекат се састојао од четири радионице, предавања о значају животне средине и географско-еколошког квиза:
У ОШ „Доситеј Обрадовић„ у Вранову је у четвртак  4.11.2021.године одржан еколошко-географски квиз ученика 7. и 8. разреда.

Присуствовале су наставнице Марија Војиновић, наставница географије и Јелена Станковић, наставница домаћинства, као и директор школе Виолета Станимировић. У кабинету са одговарајућом техником, реализовано је надметање две групе ученика 7. и 8. разреда. Учествовали су:

1. тим (ЗЕЛЕНИ):
-Емилија Стојановић 8/2
-Лазар Ђорђевић 8/2
-Димитрије Будимировић 8/2
-Стефан Динић 8/1
-Јована Ђорђевић 8/1
-Андрија Јовановић 8/2

2. тим (ЕКОЛОЗИ):
-Сенка Јовановић  7.
-Соња Аничић  7.
-Николија Симић 7.
-Вук Филиповић 7.
-Ања Новаковић 7.
-Анастасија Марковић 7.

Квиз је водио Војислав Деђански. Победили су Зелени резултатом 17;13.

Географско- еколошко предавање одржано је истог дана, на тему коришћења воде у свету, и приказане су ситуације из различитих делова света у вези трошења воде. Предавање је одржао Војислав Деђански. Присуствовали су директор школе мр Виолета Станимировић, ученици 5. и 6. разреда, наставници Гордана Будимировић (ликовна култура) и Марија Војиновић (чувари природе).

Одржане су четири радионице:
1. Радионица 1: Зелени зид
2. Радионица 2: „Пластично“ се едукуј
3. Радионица 3: Чудеса од рециклираног папира и картона
4. Радионица 4: „Природна“ рециклажа

У овим радионицама учествовали су ученици виших разреда, заједно са наставницом ликовне културе Горданом Будимировић. Они су заједничким снагама, направили различите предмете од рециклираног материјала. Зелени зид су заједно правили ученици 7. и 8. разреда са наставницом домаћинства Јеленом Станковић.

У прилогу Вам достављамо и фотографије са поменутих активности.

У Вранову,
09.12.2021.

Извештај сачинили:

Директор школе, мр Виолета Станимировић
Мср Војислав Деђански
Наставница хемије и домаћинства Јелена Станковић

Остали Регионални центри у Србији