Регионални центар Смедерево

Serbian English

Овогодишња манифестација Мај месец математике повезује математику и гејминг. Програмирање, стварање прича, истраживање математике, сарадња, уважавање различитих знања, обрачунавање са предрасудама о математици, најважније су лекције које учимо кроз осмишљавање и играње ових игара. Овогодишња, једанаеста по реду манифестација, под слоганом М3 – ВИШЕ ОД ИГРЕ, почиње 10. маја, у Силосима Београд/Гаиа покрет, а траје до 31. маја. Програм ће се одвијати на више локација у Београду, укључујући Галерију науке и технике САНУ, Силосе Београд, Математичку гимназију и Дорћол плац, али и широм Србије кроз сарадњу наставника основних и средњих школа, као и мрежу научних клубова.

Тема једанаестог Маја месеца математике су математика и гејминг. М3 поставља питање: да ли су игре ипак више од игре? На ово питање, одговори ће се тражити кроз различите формате: интерактивне изложбе, математичко-драмске радионице, експонате, ЕдуГејминг конкурс и предавања.

Програмирање, стварање прича, истраживање математике, сарадња, уважавање различитих знања, обрачунавање са предрасудама о математици, најважније су лекције које учимо кроз осмишљавање и играње ових игара.

Више на линку:
https://elementarium.cpn.rs/u-centru/maj-mesec-matematike-2022/

Пројекат „ВАНВРЕМЕНСКИ ЉУДИ“ 13.12.2021. године, у оквиру Јавног позива Центра за промоцију науке, Београд, за 2019/2020 годину

vnvrmnsk nslНаучни клуб Регионалног центра за стручно усавршавање запослених у образовању, Смедерево, организовао је завршну радионицу пројекта „ВАНВРЕМЕНСКИ ЉУДИ“  у оквиру Јавног позива Центра за промоцију науке, Београд, за 2019/2020 годину.

Аутори и рeализатори пројекта су  Драган Стошић и Предраг Стојановић, професори физике, запослени у основној  школи ОШ „Вожд Карађорђе“ у Лесковцу.

Завршна радионица у оквиру пројекта ВАНВРЕМЕНСКИ ЉУДИ“ који се финансира по Јавном позиву Центра за промоцију науке, одржана је у понедељак, 13.12.2021. године, од 12 до 14.30 часова.

На радионици је било присутно 15  ученика 7. и  8. разреда основне школе „Др Јован Цвијић“ из Смедерева, и 3 ученика 7. и 8. разреда основне школе „Доситеј Обрадовић“ из Вранова, са професором физике Драганом Крстићем.

Из угла историје и физике, кроз предавање и екперименте,представљена је генијалност Леонарда да Винчија и Николе Тесле.

На радионици, ученици су имали прилику да састављају Да Винчијеве мостове из делова без везивања и лепљења, као и да науче како се из електричне струје састављају струјна кола, уз помоћ Теслиног транформатора, а магични свет електрицитета упознали су кроз Теслину куглу. Након радионице, уследио је квиз знања, кроз питалице, скривене појмове, укрштенице и асоцијације, где су ученици могли да покажу знање из познавања живота и рада поменутих, славних „ВАНВРЕМЕНСКИХ ЉУДИ“.

Свим ученицима и професорима подељени су поклон примерци часописа за промоцију науке „Елементи“, Центра за промоцију науке, Београд.

Остали Регионални центри у Србији