Регионални центар Смедерево

Serbian English

Овогодишња манифестација Мај месец математике повезује математику и гејминг. Програмирање, стварање прича, истраживање математике, сарадња, уважавање различитих знања, обрачунавање са предрасудама о математици, најважније су лекције које учимо кроз осмишљавање и играње ових игара. Овогодишња, једанаеста по реду манифестација, под слоганом М3 – ВИШЕ ОД ИГРЕ, почиње 10. маја, у Силосима Београд/Гаиа покрет, а траје до 31. маја. Програм ће се одвијати на више локација у Београду, укључујући Галерију науке и технике САНУ, Силосе Београд, Математичку гимназију и Дорћол плац, али и широм Србије кроз сарадњу наставника основних и средњих школа, као и мрежу научних клубова.

Тема једанаестог Маја месеца математике су математика и гејминг. М3 поставља питање: да ли су игре ипак више од игре? На ово питање, одговори ће се тражити кроз различите формате: интерактивне изложбе, математичко-драмске радионице, експонате, ЕдуГејминг конкурс и предавања.

Програмирање, стварање прича, истраживање математике, сарадња, уважавање различитих знања, обрачунавање са предрасудама о математици, најважније су лекције које учимо кроз осмишљавање и играње ових игара.

Више на линку:
https://elementarium.cpn.rs/u-centru/maj-mesec-matematike-2022/

Пројекат “Причање математичких прича” у оквиру Годишњег програма за 2021/2022. годину, 10. мај, 2022. године

prcnjmtmtckhjprc nslНаучни клуб Регионалног центра за стручно усавршавање запослених у образовању, Смедерево, организовао је прву радионицу пројекта “Причање математичких прича” у оквиру Годишњег програма за 2021/2022 годину. Аутор пројекта је Мирјана Кокерић, наставница математике у ОШ „Бранко Радичевић“, Смедерево.

Пројекат се одржава и у оквиру овогодишње манифестације Мај месец математике.

Пројекат “Причање математичких прича” започет је радионицом “Презентација филма и приче” за ученике петог, седмог и осмог разреда. Ученици су имали прилику и да погледају изложбу „Математика око света“, Центра за промоцију науке, у оквиру манифестације Мај-месец математике, у холу Научног клуба.

Почетак радионице обележила је  дискусија о томе шта су то “математичке приче”, ко и када их прича, а ученици су дали своје аутентичне примере. Уз презентацију и филм ученици су могли да стекну увид у то како се у давним временима користила математика, како су се математичке приче преносиле кроз векове, како се данас математика примењује у свакодневном животу. Ученицима су се највише допале приче о томе како је Талес измерио висину пирамиде, како се рачунао порез пре појаве рачунара, како се координате користе у игрицама и на мапама блага, и како се уз помоћ канапа може применити Питагорина теорема за рачунање површина поља.

Други део радионице донео је разоноду кроз обилазак изложбе и игру са “математичким мозгалицама”.

У трећем делу радионице ученици су имали прилику да креирају своје приче, да објасне одређене математичке појмове и проблеме и презентују своје приче другарима. Неки су изабрали да роботи причају њихове приче, док су  други презентовали примере са разломцима, транслацијом, пирамидама и круговима. Своје готове радове понели су са собом да у својим школама креирају мини изложбе пројекта.

Гости Научног клуба овог пута били су ученици петог  разреда ОШ ”Свети Сава” из Смедерева, са наставницом математике Зорицом Ђорђевић и ученице седмог и осмог разреда ОШ “Бранко Радичевић” из Смедерева, са наставницом математике Душанком Станковић.

Ученици су са ове радионице отишли задовољни, уз жељу да поново, неком новом приликом, посете Научни клуб Смедерево.

Остали Регионални центри у Србији