Регионални центар Смедерево

Serbian English

Пројекат “Средњевековно скривено благо” у оквиру Годишњег програма за 2021/2022. годину, 10. и 11. мај, 2022. године

srdnjvkvnskrvnblg nslНаучни клуб Регионалног центра за стручно усавршавање запослених у образовању, Смедерево, организовао је прву радионицу пројекта “Средњевековно скривено благо” у оквиру Годишњег програма за 2021/2022 годину. Аутори пројекта су Марина Златановић, професор економске групе предмета у Економско-трговинској школи у Смедереву, и   Илија Цвијетић, научни сарадник Иновационог центра Хемијског факултета у Београду.

У Музеју Смедерева и Смедеревској тврђави, 10. и 11. маја, одржане су радионице: Уводна радионица, Путовање кроз средњи век и Потрага за благом.


На радионицама, прилагођеним узрасту ученика, ученици су ишли у обилазак Музеја и упознавали се са историјом Смедерева, и његовом туристичком понудом. Кроз занимљиву презентацију о владавини Деспота Ђурђа и легенде о скривеном благу, ученици су се у Музеју, сусретали са предметима из средњег века, што им је помогло у потрази за средњовековним предметима и благом Деспота Ђурђа.

Имали су задатак да пронађу најзначајнија места у Тврђави која ће их одвести до скривеног блага: остатке турског купатила, цркве, еко-парка и успешно реше квиз знања прилагођен узрасту ученика како би се врата Малог града отворила и отворила им пут који води до места означеног на мапи. Кроз све радионице, оживели су митове и легенде Смедеревске тврђаве и костимирањем ученика доживели чаролију средњег века.

У Научном клубу Смедерево, 11. маја 2022. године, одржане су радионице и предавање које је дало одговор на питање: Да ли смо пронашли благо Деспота Ђурђа?
На предавању „Сатови“ и радионицама „Сат ће ти рећи“ (Микроскопија, Рацемизација аминокиселина, Мерење радиоизотопа и Лихенометрија) и „Пронађено благо“, ученици су микроскопом одређивали приближну старост предмета.

У оквиру радионице одржане у Научном клубу, ученици су се упознали са традиционалним и модерним методама утврђивања старости археолошких предмета. У оквиру практичног дела радионице, ученици су помоћу микроскопа и лупа посматрали површину бронзаних, сребрних и гвоздених новчића и других предмета који потичу из различитих периода историје - од Римског царства до 19. века. Ученици су научили како различити метали кородирају и да на основу боје и структуре површине метала одреде врсту метала од којег је археолошки предмет сачињен.
Кроз дискусију донели су закључак коме пронађени предмети и новчићи припадају. Затим су одређивањем садржаја рацемизоване аминокиселине у неком узорку, испитивали старост предмета, а на примеру угљениковог изотопа 14 C, увидели су практичну примену нуклеарне хемије и хемијске кинетике. Кроз методу лихенометрије, процењивали су старост стена на основу величине лишајева.

Током завршне радионице, ученици су подељени у групе од 3-4 ученика и дат им је задатак да препознају материјал од кога је сачињено 5 археолошких предмета уз помоћ микроскопа и лупе. У оквиру мини-квиза ученици су били у стању да на основу боје и степена корозије дају тачне одговоре. Након реализације пројекта учесници су изнели своје мишљење о пројекту.

Кроз циљеве пројекта, применила су се теоријска знања у практичном контексту, приближена је наука интересовањима сваког ученика и учињена је занимљивијом са циљем да се ученици интересују за учествовање на реализацији пројекта. Пробуђено је  интресовање ученика за властито континуирано учење, напредовање и научна истраживања, за самосталан рад на организовању истраживања, као и за самосталан рад на пласирању локалних туристичких понуда и могућност спајања туризма и науке.

Имајући у виду све позитивне критике, ентузијазам и радост при извршавању задатака постављеним у свим радионицама и велико интресовање за спровођење пројекта у будућем периоду, сви циљеви пројекта су постигнути на забаван и креативан начин који се допао ученицима.

Ученици су обишли и тематску изложбу “Математика око света” а поводом Манифестације „Мај месец математике“,  коју као и сваке године, организује Научни клуб Регионалног центра Смедерево у сарадњи са Центром за промоцију науке Београд.

Остали Регионални центри у Србији