Регионални центар Смедерево

Serbian English

”Научни караван” Центар за промоцију науке Београд и Научни клуб Смедерево, 13. мај 2022

ncnkrvnmjjn nslУ сарадњи са Центром за промоцију науке, Научни клуб Регионалног центра Смедерево, 13. маја 2022. године, организовао је полазак Научног каравана из Смедерева пут Београда, тачније до “Силоса” где су 10. маја отворене 2 изложбе: Математичким наочарима сагледава се историја видео игара кроз науку и образовање, а посебно место било је посвећено фазама настанка видео игре кроз наратив, дизајн, креирање ликова и програмирање. Четрдесет пет ученика и шест наставника су поред изложби, могли да учествују у различитим едукативним радионицама и предавањима.

Научном каравану су се придружили ученици три основне и две средње школе: ОШ “Бранислав Нушић”, ОШ “Димитрије Давидовић”, ОШ “Бранко Радичевић”, Гимназија и Техничка школа Смедерево.

Ученици основних школа имали су прилику да погледају интерактивну представу о Питагори, прилагођену њиховом знању из математике. Решавајући задатке помогли су Питагори да стигне до свог циља. Ученици средњих школа погледали су представу прилагођену њиховом узрасту и знању. Након тога, ученици су имали прилику да погледају интерактивну изложбу научних експоната уз водича који је показивао како се експонати користе, објаснио историјски развој појединих експоната, нарочито у области Гејминга.

На изложби се могао видети развој игрица и програмирања током година, као и то који су важни историјски датуми такође везани за то време. Након обиласка, ученици су сами испробали експонате, игрице и задатке. Глумили су детективе, примењивали математичка и информатичка знања, испробали старе игрице, возили бицикл са точковима у облику квадрата, слагали тетрис-коцку, провлачили се између “невидљивих” нити, креирали бојама уметничке фотографије, креирали Гаусову расподелу на експонату Вероватноћа. Након освежења крај Дунава упутили су се кућама са новим утисцима о науци.

Овогодишњи “Мај-месец математике” се ученицима допао, тако да су изразили жељу да наредне године поново посете радионице пројекта #м3 у организацији Центра за промоцију науке.

Остали Регионални центри у Србији