Регионални центар Смедерево

Serbian English

Недеља науке у част Дана примирја, 11. новембра, 2022. године, у ОШ „Свети Сава“ у Смедереву

dnprmrjnr nslУ оквиру својих наставних активности, ученици и колектив ОШ „Свети  Сава“ у Смедереву, у сарадњи са Регионалним центром Смедерево, у просторијама школе су од 7. до 11. новембра 2022. године организовали промоцију науке у част Дана примирја, 11. новембра, и на тај начин популаризовали науку у својој школи.

Осмишљено је да ученици у сарадњи са предметним наставницима и учитељима држе предавања, изводе огледе, раде различите радионице и на тај начин промовишу научну писменост и научну културу. На часовима математике, физике, хемије, географије, биологије и историје, ученици су показали велику заинтересованост, сарадњу и међусобно разумевање за овакав вид презентовања наученог градива, исто тако са великом љубављу и разумевањем, пренели су своје знање друговима и ученицима нижих разреда.

Ученици су имали прилику да разноврсним садржајима радионица, изложбама, предавањима, панел дискусијама, експериментима и огледима, фотографисањем, и бројним другим активностима презентују у најбољем светлу своје знање и умеће.

Поред самог утврђивања градива, процесом којим ученици старијих разреда предају млађим вршњацима, ученици старијих разреда уче важне животне способности попут ефективног презентовања и предавања знања, како и комуникационе вештине.

Ученици седмог и осмог разреда, у кабинету географије, објаснили су ученицима првог, петог и шестог разреда појмове и појаве попут Сунчевог система, одлазак ракетом до Месеца, Месечеве мене, померање тектонских плоча и вулканске ерупције. У кабинету за хемију ученици седмог разреда су демонстрирали безбедно руковање супстанцама и лабораторијским прибором и изводили хемијску реакцију соде – бикарбоне и сирћетне киселине.

Ученици осмог разреда су након предавања о алотропским модификацијама неметала, које су припремили Михајло Миленковић и Никола Стевић, састављали моделе кристалних решетки и кроз групни рад изучавали атомско – молекулску структуру супстанци.

У кабинету за физику ученици виших разреда су демонстрирали ученицима нижих разреда појмове и појаве попут: светлосне појаве, алтернативних извора енергије (ветрењача), електричне струје, таласног и осцилног кретања, густине тела и притиска.

Ученици су у оквиру наставе историје причали о примирју у Првом светском рату и прављењем амблема „Наталијна рамонда“ обележили Дан примирја. Најлепши радови су изложени. Нешто више о Наталијној рамонди можете прочитати на сајту школе.

Раздрагана лица, бројне занимљиве фотографије и видео записи следе у прилогу, или посетите школски портал на адреси https://svetisavasd.edu.rs/

 

 

Остали Регионални центри у Србији