Регионални центар Смедерево

Serbian English

Трећа радионица пројекта "Арт-Е-матика"

trcrdncrtmtmk nslТрећа радионица пројекта "Арт-Е-матика" Годишњег програма Научног клуба РЦ Смедерево реализована је 14. фебруара са ученицима шестог разреда ОШ "Бранко Радичевић" Смедерево.

Током уводног дела радионице ученици су аналазирали појављивање осне симетрије у природи, у биљном и животињском свету, код човека, на уметничким фотографијама, фотографијама и сликама са одсјајем у води, на уметничким сликама, на фрескама, статуама из старог Египта, у артитектури...

Како се овог дана обележавао и Дан заљубљених и Св. Трифун, учесницима радионице је било занимљиво да проуче симетрије у Фреско-сликарству и на математичким изјавама љубави из помоћ координата, бројева и функција, а радионица је носила интерни назив: “Љубав у математици и уметности”.

Прва вежба радионице била је везана за налажење симтетрија у именима учесника, друга за крерирање Декартовог система и цртање симбола срца и љубави уз помоћ линераних, квадратних, тригонометријских и експоненцијалних функција, а трећа за креирање уметнички обликоване поруке из помоћ бројева, математичких симбола и математичке константе “е”. Учесници су уз помоћ мобилних технологија решавали изазове током вежби проналазивши решења за математичке задатке које још увек нису обрађивали у школи.

Своје готове радове ученици ће изложити у холу своје школе.

Пројекат „Арт-е-Матика“ обухватао је три радионице усмерене на развој интересовања деце за проучавање математике као науке, тиме што им приближава математику кроз уметност.

Теорију графова, функција и бројева учесници радионица упознали су на сликовит начин. Употребом интересовања деце за сликом, покретним сликама, експериментом, цртањем и креативним изражавањем, радионице су омогућиле учесницима да се приближе неким математичким знањима која немају прилике да упознају у својим учионицама, на часовима редовне наставе.

Као резултат пројекта биће креирана е-књига са радовима учесника радионица, која ће након завршетка пројекта бити дељена на интернет страницама пројекта.

Аутор пројекта и реализатор радионице је Мирјана Кокерић, наставник математике у ОШ” Бранко Радичевић” Смедерево.

Остали Регионални центри у Србији