Регионални центар Смедерево

Serbian English

Радионица пројекта НК Смедерево "Природни материјали-употребна вредност кроз развој цивилизације" 24. 03. 2023. године

prrdnmtrjlprvrd nslУченици 2. и 3. разреда ОШ „Иво Лола Рибар“ из Скобаља су у организацији и под руководством учитељице Слађане Доброте  уз пратњу учитељице Весне Миљковић, наставнице енглеског Јелене Терзић и неколицине родитеља посетили Музеј у Смедереву и Регионални центар у Смедереву у циљу реализовања радионица, научне шетње и изложбе експоната.

Ученици су наком упознавања са историјским чињеницама, припреме материјала за рад, имали прилику да се кроз презентацију упознају са врстама материјала и њиховом употребном вредношћу кроз развој цивилизације. Самостално су од различитих материјала, на основу слика, скица, цртежа израдили различите употребне предмете.

У просторијама Музеја у Смедереву ученици су у пратњи кустоса музеја Милана имали могућност да кроз научну шетњу посматрају изожене предмете,чују причу о њиховом саставу и употребној вредности у периоду средњег века и новог доба.

Током научне шетње музејом у Смедереву кроз амбијентално учење, ученици су имали прилику да искуствено, кроз истраживачке активности, уз употребу различитих извора информација, упознају материјале, њихову карактеристику и употребну вредност кроз цивилизацијски развој.

Информације су прикупљали, бележили у табеле, писали називе предмета, врсту материјала, употребну вредност некада и сада на српском и енглеском језику под надзором наставника енглеског. Током читања извештаја су упоређивали, дискутовали и образлагали закључке.

На радионици у Научном клубу у Смедереву, ученици су на предметима од стакла, дрвета, керамике и глине исцртавали етно мотиве. Све украшене предмете су приказали једни другима уз образложење њихове употребне вредности некада и сада. Циљ је да се јасно истакне колико се употребна вредност предмета од природних материјала временом мењала.

За сам завршетак пројекта ученици су продукте научно изложили и кроз њих приказали нека идејна решења за употребу предмета од природних материјала које су коришћени некада и садау новој цивилизацији.

Јасно је научно истакнуто да се употребна вредност материјала кроз развој цивилизације мењала. Неки премети се и данас користе у исту сврху док неки немају исту употребну вредност, користе само украс или као експонати.

Остали Регионални центри у Србији