Регионални центар Смедерево

Serbian English

Друга радионица пројекта “С микробитом у научној акцији” у НК РЦ Смедерево

mkrbtdrgrdnc nsl"Трка робота" - друга радионица пројекта “С микробитом у научној акцији” у пријатном окружењу Научног клуба Регионалног Центра Смедерево, реализована је 16. маја 2023.године од 18 часова.

Уз вршњачког едукатора Алексу Ђана, ученика 7. разреда и Стефана Тодоровића, ученика 6. разреда ОШ “Ђура Јакшић” из Ковина, наставника ментора: Синишу Ћулафића, Гимназија и средња стручна школа “Бранко Радичевић” Ковин, ИТ и електро-група предмета, ученици шестог разреда ОШ "Бранко Радичевић" из Смедерева и гошћа Милица Крчуљ, ученица 7. разреда ОШ “Паја Маргановић” из Делиблата, учествовали су “у научној акцији са М-ботом”.

М-бот ( https://www.makeblock.com/pages/mbot-robot-kit ) је “Мејкблок” робот који је  креиран  са циљем да помогне људима да своје идеје претворе у стварност, уз наду да доноси технолошке алате наставницима и ученицима, којима ће они  подићи образовање на виши ниво. Дизајниран је тако да почетници могу да уче електронику, роботику и програмирање. Робот се лако прави, за петнаест минута се саставља и кодира за један сат. Уз помоћ блоковског програмирања, до програмирања заснованог на тексту, стиже се до робота аутомобила са сензорима, којим се управља даљинским управљачем.

Трка робот-аутомобила након отварања ауто-пута била је финиш радионице са решавањем задатака и програмирањем.

Након првих пријављених парова, ученици су се такмичили у полуфиналу, а у финалу је победила девојчица Нађа Илић 6/3. Друго место освојио је Лазар Јовановић 6/3, а треће место деле Вељко Ковачевић 6/3 и Христина Јовић 6/2. За све победнике припремљене су награде и пригодне похвалнице.

Овај пројекат  састоји се из три радионице, усмерене на упознавање младих са различитим аспектима повезаности микробит уређаја и различитих научних и уметничких области, као на пример: физиком, математиком, електротехником, музиком, програмирањем.

Учесници сусрета и реализатори  задовољни су  атмосфером и наученим на овој радионици.

Мирјана Кокерић, наставник математике, ОШ ”Бранко Радичевић” Смедерево Реализатор пројекта

Остали Регионални центри у Србији