Регионални центар Смедерево

Serbian English

Друга радионица Пројекта "Да наука прозуји"

dnkprzjdrg nslУ Смедеревској тврђави, 05.06.2023.године, ученици средње Економско-трговинске школе Смедерево током прве активности били су у прилици да се упознају са пчелама кроз интерактивну научну представу "Шта ако пчеле нестану"?

-Уводни део  радионице, упознало је ученике са различитим врстама меда (багремов, ливадски, липов) као и са хемијским методама које одређују квалитет меда. Представљен је и хемијски састав меда и пчелињих производа као што је прополис и дискутована је примена меда као функционалног додатка чају.

-У оквиру ове активности ученици су проналазили биље које улази у састав ливадског меда. Свеже биљке су фотографисали, и уз помоћ савремених технологија као што су Google Image претрага и Андроид апликација PlantNet, покушана је идентификација пронађених биљака. За биљке којима су утврдили идентитет, претрагом литературе путем Google Scholar-a, проналазили су хемијски састав и идентификовали важна биолошки активна једињења. На крају радионице су проверили знање кроз квиз.

Остали Регионални центри у Србији