Регионални центар Смедерево

Serbian English

Реализација пројекта „Водич у прошлост Смедерева“ у оквиру Годишњег програма Научног клуба Смедерево 2023/2024, подржаног од стране Центра за промоцију науке Београд.

vdcprslstsmdrv nslУченици четвртог разреда ОШ „Доситеј Обрадовић“ у Вранову, њихова учитељица Лидија Денковић, педагог Тијана Ђокић и директорка школе Наташа Голубовић реализовали су другу активност у оквиру пројекта Водич у прошлост Смедерева под називом "Музеј као благо". Ова активност проширена је посетом вили Златни брег те је тако употпуњен садржај за двадесет петоро ученика и ученица. Реализација је спроведена 15.5.2024.године уз подршку пар мајки ученика.

Посету вили династије Обреновић обогатило је стручно вођство њиховог кустоса. Ученици су имали прилику да обиђу велики број просторија, виде портрете владалаца из династије Обреновић, неке њихове личне предмете и предмете који су из доба владавине ове породице. Омогућена је шетња једним делом парка и фотографисање у ружичњаку.

Након ове посете, ученици су имали кратки предах на градском тргу, а затим радионицу у Музеју у Смедереву. Радионицу о историјским изворима одржао је кустос педагог Милан Марковић. Ученици су уживали у свим сегментима ове посете, посебно тражећи предмете по сали и у костимирању у одежде породице Бранковић. Крај активности одржан је у простору Тврђаве.

Остали Регионални центри у Србији