Регионални центар Смедерево

Serbian English

Реализација пројекта “Сасвим природно“у оквиру Годишњег програма Научног клуба Смедерево 2023/2024, подржаног од стране Центра за промоцију науке Београд - први дан

ssvmprdndnprv nslУ оквиру научног кафеа одржаног 21.05.2024. године, у оквиру прве активност пројекта: „Сасвим природно“, ауторка пројекта Марина Златановић и реализаторка радионице Јасминa Илић, дискутовале су са ученицима Економско -трговинске школе из Смедерева о факторима који утичу на избор козметичких производа. Фокус је био на томе да ли је мирис и атрактивно паковање довољно да један козметички производ буде наш избор, као и на важности састојака приликом одабира производа.

Када купујете било који производ и желите да се упознате са састојцима, окрећете бочицу на делу где се налази детаљан списак састојака. Како би се испоштовали стандарди и строги прописи, по редоследу од самог почетка прво се на списак пописују састојци који се налазе у највишој концентрацији, док се на самом дну налазе састојци који су најмање заступљени. Међутим, током дискусије на научном кафеу, истакнуто је да често није наведена концентрација појединачних састојака, што отежава процену тачног процента заступљености одређеног састојка у производу.

Примећено је да постоје многе скраћенице и појмови које не разумемо, што обично крије штетне састојке, али да можемо проверити о којем састојку је реч и чему служи у производу на сајту cosdna.com.

Дискусија се такође фокусирала на најчешће коришћене састојке у индустријској козметици и њихов утицај на здравље корисника. Неки од најчешће коришћених штетних састојака у индустријској козметици су парабени, формалдехид, силикони и сулфати. За све наведене састојке, постоји обимно истраживање које доказује директан штетан утицај не само на кожу, већ и на опште здравље.

На пример, парабени имају штетно дејство на репродуктивно здравље, негативно утичу на репродукцију код мушкараца и носе ризик од малигног меланома због стимулације естрогена. Такође, постоји истраживање које директно повезује парабене са развојем карцинома дојке. Сулфати се често појављују као SLS или SLES и верује се да су канцерогени. Они могу изазвати алергијске реакције и посебно су штетни за особе које имају проблеме са псоријазом или другим проблемима коже.

У закључку, научни кафе је пружио дубљи увид у факторе који утичу на избор козметичких производа, наглашавајући важност пажљивог проучавања састојака ради заштите здравља корисника. Откривена је  потреба за већом транспарентношћу у индустрији козметике и подстакнуто је размишљање о алтернативама које подржавају здравље и добробит корисника.

Остали Регионални центри у Србији