Регионални центар Смедерево

Serbian English

Реализација пројекта “Сасвим природно“у оквиру Годишњег програма Научног клуба Смедерево 2023/2024, подржаног од стране Центра за промоцију науке Београд - други дан

ssvmprdndrgdn nslУ оквиру активности другог дана радионица, 22.05.2024. године, ауторка пројекта, Марина Златановић и реализаторка радионице, Јасмина Илић,  одржале су радионицу под називом: "Бирам Природно". Током ове радионице, учесници пројекта су имали прилику да се упознају са саставом природних крема и сапуна, као и са процесом њиховог добијања.

Када је реч о сапунима, фокус је био на "хладној" и "врелој" сапунификацији. Учесници су сазнали да се данашњи сапуни углавном производе фабричким путем, односно "врелом" сапунификацијом. Постоји и метода "хладне" сапунификације, која је једноставнија и лакша за извођење. У овој методи, од уља (кокосово, палмино, итд.) додавањем натријум-хидроксида добијамо чврст сапун и глицерин. Важно је напоменути да се сапун мора оставити да "зри", односно да се стврдне, што траје 3-4 недеље. Сапуни добијени "хладном" сапунификацијом су погоднији за негу коже, јер у себи задржавају глицерин који природно настаје сапунификацијом.

Након предавања о сапунима и процесима сапунификације, учесници су имали прилику да се упознају са састојцима за прављење сапуна и да изаберу природне састојке који највише одговарају типу њихове коже.

Када је реч о кремовима, учесници су се упознали са врстом, саставом и особинама крема, као и са методама добијања. Детаљно смо говорили о методи топљења, која се обавља на температури од 60-80 степени на воденој пари уз додатак свих компоненти растворених у мастима, као и емулгатора. Учесници су самостално изабрали природне састојке који су прилагођени различитим типовима коже.

У закључку, радионица "Бирам Природно" пружила је учесницима дубљи увид у процесе производње природних крема и сапуна, наглашавајући важност коришћења природних састојака за негу коже. Ова интерактивна радионица омогућила је учесницима да стекну практично знање о изради козметичких производа и да самостално одаберу састојке који одговарају њиховим индивидуалним потребама.

У оквиру четврте активности, одржана је радионица под називом "Са Природом на Ти". Након упознавања лепоте и значаја употребе природне козметике, учесници су имали прилику да се опробају у изради сапуна и крема. Ова интерактивна радионица је омогућила учесницима да се упознају са применом калкулатора у научним израчунима и методама за добијање природне козметике. Пре него што су почели са радом, учесници су прво научили како да правилно израчунају потребну количину састојака. Прва фаза је била мерење запремине калупа, која је износила 1 литар. На основу тога, израчуната је количина уља потребна за израду сапуна. Најбољи однос уља који су користили био је 40:30:30, што значи да су користили маслиново, палмино и кокосово уље у датим пропорцијама.

Затим су израчунали и количину воде потребну за раствор натријум-хидроксида (НаОХ), као и количину палминог и кокосовог уља. Посебно су обратили пажњу да у сапуну остане одређен проценат маслиновог уља. Када је реч о кремовима, учесници су се упознали са методама израде масти и крема, у зависности од карактеристика активних супстанци, типа базе и количине коју треба припремити. Једна од метода израде крема коју су научили била је метода топљења.

Ова радионица је омогућила учесницима да стекну практично знање о изради природне козметике, као и вештине за правилно израчунавање и комбиновање састојака. Радионица је била интерактивна и едукативна, пружајући учесницима прилику да се упусте у свет природне козметике са дубљим разумевањем и вештинама за самосталну израду производа.

Остали Регионални центри у Србији