Регионални центар Смедерево

Serbian English

Регионални центар Смедерево као Центар за промоцију науке

cpn u rcsКако је на прошлонедељном састанку у Нишу договорено, дванаест чланица Мреже РЦ и ЦСУ постаће својеврсни центри за промоцију науке - Научни клубови. Након Кањиже, Кикинде и Ниша, представници ЦПН (Центар за промоцију науке) посетили су данас наш Центар. У разговору са Немањом Ђорђевићем, директором Центра за промоцију науке, Београд, Боривоје Јаношевић, директор нашег Центра, договорио је почетак, односно наставак сарадње на пројекту популаризације науке у виду отварања научног клуба и низа других активности са истим циљем.

 

Центар за промоцију науке је државна институција надлежна за промоцију и популаризацију науке.

Основан је током пролећа 2010. Законом о научноистраживачкој делатности („Сл. гласник РС“ бр. 18/10) Републике Србије. Након што је 23. новембра исте године уписан у регистар као јавна установа, Центар је преузео све послове промоције и популаризације науке од надлежног министарства.

Но, Центар за промоцију науке је више од обичне установе.

Он је део стратешког програма развоја Србије као економије знања, у којој иновативност и повезаност представљају кључне ресурсе.

Идеја за оснивање Центра потекла је из неопходности да се грађанима приближe наука и технологија, што је предуслов за повећање научне писмености и технолошки напредак Србије у будућности. Након година кризе, наука је остала одвојена од друштва и шире јавности, тако да је постало нужно да држава подстакне премошћавање тог јаза.

С друге стране, последњих година, у многим градовима Србије изродиле су се бројне појединачне иницијативе за промоцију науке. Како би подржала и оснажила такве активности, Република Србија је поверила Центру задатак да подстакне, ојача и увеже све ове иницијативе и створи један широки фронт за ширење културе науке.

Захваљујући финансијском споразуму са Европском инвестиционом банком, Република Србија у Блоку 39 на Новом Београду подиже нову импресивну зграду Центра за промоцију науке. Пројекат изградње води Јединица за управљање пројектима Владе Републике Србије. Али, основан Законом, Центар постоји и без будуће зграде.

Окупивши широк фронт сарадника, ентузијаста, научника, наставника и новинара, Центар је захваљујући бројим акцијама постао изузетно препознатљив међу грађанима Србије. Упркос финансијским тешкоћама, Центар широм Републике наставља да организује популарне манифестације, промоције, предавања, радионице и издаје публикације којима се промовише наука.

Укључите се у акције Центра за промоцију науке! Наш циљ је да заједно будимо радозналост, подстичемо креативност и инспиришемо младе да се определе за научну каријеру.

Извор: http://www.cpn.rs


Остали Регионални центри у Србији