Регионални центар Смедерево

Serbian English

Почетак пројекта "Историја и ми"

За суботу 24.09.2016. заказана је прва радионица у оквиру пројекта "Историја и ми", подржаног од Центра за промоцију науке на Јавном позиву за финансијску подршку пројектима промоције и популаризације науке у 2016. години. а уз помоћ Научног клуба Смедерево и Регионалног центра за професионални развој запослених у образовању Смедерево.
 
На првој радионици је предвиђено да се група од десетак изабраних наставника упозна са пројектом "Историја и ми", платформом на којој ће се пројекат одвијати - HSTRY, и организацијом  "Facing history and ourselves", на чијем систему рада се заснива овај пројекат.
 
      HSTRY (https://www.hstry.co/ ) је платформа за наставу на којој наставници формирају своја одељења, праве и деле интерактивне презентације, прате рад ученика и могу да уче од других колега, као и да учествују на семинарима који се повремено одвијају на овој платформи. Наш пројекат ће бити вођен као једно моје одељење, уз коришћење алатки као што су Tricider, Linoit, Padlet итд. Упутства за рад на овом порталу сам ја превела и прилагодила нашим ђацима, тако да и други наставници из Србије могу да их користе ако желе да раде на овом порталу. 
      "Facing history and ourselves" ( https://www.facinghistory.org/  ) је организација из Америке која помаже наставницима да наставу Историје искористе за формирање свесних, одговорних и активних грађана - учећи ученике вештинама за 21 век. Буди се самосвест код ученика на специфичним догађајима из историје, уз обавезан емотиван моменат који води до стварања свести и савести, и жеље да се делује - постане активан грађанин. Кроз сталну дискусију долази се до тврдње : "People make choices. Choices make History", односно да је одлука сваког појединца битна за историју, а ми смо ти који одлучују како ће да реагују на одређене ситуације у животу.
 
Оквирни плана пројекта :
1. 24.09.2016. радионица са наставницима - упознавање са пројектом, платформом на којој ће се радити - HSTRY, и организацијом "Facing history and ourselves" која промовише наставу Историје на принципима да емоције, свест и савест треба да буду основа за формирање свесног и активног грађанина.
2. Крајем октобра ће бити организована радионица са наставницима и њиховим ученицима, како би се сви заједно упознали са пројектом и договорили о даљем начину сарадње.
3. Од новембра до краја јануара тимови ће истраживати одабрану тему, и правити интерактивне презентације на порталу HSTRY.
4. Од фебруара до средине априла тимови ће проћи кроз презентације осталих тимова и гласати за најбољу.
5. У другој половини априла биће одржан завршни скуп у Регионалном центру у Смедереву, где ће бити проглашена најбоља презентација, а победнички тим ће добити задатак да организује екскурзију изненађења за све учеснике пројекта.
6. у мају ће бити изведена екскурзија на којој ће улогу туристичког водича добити победнички тим.

Остали Регионални центри у Србији