Регионални центар Смедерево

Serbian English

Историја и ми - ЦПН пројекат - I радионица

istorija i mi 1У просторијама Научног клуба Смедереву у оквиру Регионалног центра за професионални развој запослених у образовању Смедерево, почео је са релизацијом ЦПН пројекат "Историја и ми". На првој радионици, наставници историје су упознати са циљевима и планом рада на овом пројекту.
Подсећања ради, Пројекат је подржао Центар за промоцију науке на Јавном позиву за финансијску подршку пројектима промоције и популаризације науке у 2016. години, а уз помоћ Научног клуба Смедерево и Регионалног центра за професионални развој запослених у образовању Смедерево.
Након општих напомена Вишње Васиљевић, аутора Пројекта, присутни су имали прилику да се упознају са радом на платформи HSTRY.
HSTRY (https://www.hstry.co/ ) је платформа за наставу на којој наставници формирају своја одељења, праве и деле интерактивне презентације, прате рад ученика и могу да уче од других колега, као и да учествују на семинарима који се повремено одвијају на овој платформи. Пројекат "Историја и ми" ће бити вођен као једно одељење, уз коришћење алатки као што су Tricider, Linoit, Padlet итд. Упутства за рад на овом порталу, Вишња Васиљевић је превела и прилагодила ђацима, тако да и други наставници из Србије могу да их користе ако желе да раде на овом порталу.
У наставку данашњег рада наставници су се пријавили на портал и упознали се са основним алатима који ће бити коришћени. На уводној презентацији, која је ће бити доступна свим учесницима, обезбеђени су и договорени начини комуникације и означене алатке путем којих ће бити добијани одговори на све нејасноће у вези са радом на пројекту.
„Facing history and ourselves“ (https://www.facinghistory.org/) је организација из Америке која помаже наставницима да наставу Историје искористе за формирање свесних, одговорних и активних грађана – учећи ученике вештинама за 21 век. Буди се самосвест код ученика на специфичним догађајима из историје, уз обавезан емотиван моменат који води до стварања свести и савести, и жеље да се делује – постане активан грађанин. Кроз сталну дискусију долази се до тврдње : „People make choices. Choices make History“, односно да је одлука сваког појединца битна за историју, а ми смо ти који одлучују како ће да реагују на одређене ситуације у животу.
Ово је нови приступ настави Историје и захтева пројектну наставу која је код нас веома ретко присутна због преоптерећености наставних планова, тако да је погоднији за рад на додатној настави или секцији, иако је повремено могуће то пренети и у редовну наставу.

Слике

Остали Регионални центри у Србији